El Conveni d’Hostaleria balear un referent en l’àmbit nacional

L’acord suposa un increment salarial del 17% en quatre anys i tancar definitivament les portes a l’externalització. Negueruela: “Ara hem de posar l’accent en les càrregues de treball i que les malalties laborals siguin reconegudes”.

A la xarrada organitzada pels Socialistes de Formentera i amb la col·laboració d’UGT i CCOO que es va donar lloc el passat divendres 4 de maig, es destacà la importància de la fita aconseguida al Conveni d’Hostaleria balear, els fruits de les inspeccions laborals dutes a terme aquests tres anys a Formentera, la necessitat d’enderrocar la reforma Laboral i assolir un govern d’esquerres que pugui garantir un futur millor en termes laborals”.
El conseller de treball del Govern va agrair els sindicats la feina feta en les negociacions del Conveni d’Hostaleria, perquè “ha suposat un referent a escala nacional i un espill en què mirar-se per la resta dels treballadors espanyols del sector”. De la mateixa manera, va posar de manifest l’obligació d’aconseguir que les malalties patides pel desenvolupament laboral siguin reconegudes ja que “suposaria una compensació econòmica adient per l’afectat perqué no tindria el grau de contingència comú,molt menys remunerada”.

Per la seva banda, el Secretari General de CCOO va remarcar que la reforma laboral evidencià una devaluació dels salaris, una elevada taxa de temporalitat i que fruit de la concertació entre empresaris i treballadors balears, “s’ha aconseguit que el salari mitjà de la Comunitat estigui per damunt del 4%, mentre que a la resta de l’Estat es manté entorn a l’1,53%”. En aquest sentit, el secretari General d’UGT recalcà l’interès del Govern per crear un clima òptim de negociacions laborals i d’equilibri entre empresaris i treballadors, per aconseguir “fites tan importants com la del Conveni d’Hostaleria, que repercuteix sobre milers d’ocupats i els propietaris d’allotjaments turístics que volen fer bé les coses”.
D’altra banda, Negueruela a la seva intervenció també va incidir en les millores en matèria d’inspecció ha guanyat Formentera, com per exemple el cos de permanent d’aquests funcionaris en els mesos centrals de la temporada turística. Així mateix, va afirmar que “a Formentera és on més transformacions de contractes irregulars hi ha hagut i on més inspeccions s’han realitzat”. A més a més, va recordar que aquestes mesures “han suposat un increment en la contractació indefinida, una conseqüent baixada dels contractes temporals i una garantia per evitar la competència deslleial que es produeix al sector”.
Per finalitzar, els dirigents sindicals varen fer una crida per tal de mantenir governs d’esquerres a la Comunitat que puguin permetre seguir recuperant drets perduts per la Reforma Laboral i guanyar d’altres, per a poder conformar una societat del benestar més igualitària, on es redistribueixi millor la riquesa i que garanteixi el salari diferit que comporta una sanitat, educació i pensions de qualitat.